- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 szklanka ciepłego mleka lub napoju roślinnego
- 7g suszonych drożdży
- 2 jabłka
Do miski wsyp mąkę, ksylitol, suche drożdże, wbij jajka, wlej ciepłe mleko (ciepłe, ale nie wrzące) wyrób ciasto kilka minut, aż składniki się dobrze połączą. Ciasto będzie dosyć gęste i klejące do dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do wyrośniętego ciasta, przed samym smażeniem.
Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Nakładaj łyżką sporą porcję ciasta, będzie się kleić do łyżki, dlatego przed każdą porcją ciasta zwilż łyżkę w zimnej wodzie.
Smaż placki, aż ich spód się zarumieni i dopiero wtedy przewróć na drugą stronę wszystkie. 2-3 minuty na stronie. Racuchy jeszcze trochę urosną więc dobrze dostawić miedzy nimi odstęp na patelni. Podawaj na ciepło lub zimno.
Racuchy, jak ja je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń